Жилищата в България с над 8% ръст- КАНТОРА 056 * БЮЛЕТИН *

Ръстът на цените на жилищата в България се задържа над 8% и през 2017 г., но все пак се отчита спад в сравнение с края на 2016 г. Това се вижда от доклад на консултантската компания Knight Frank за глобалния пазар на имоти.

България е поставена на 16-то място от 55 наблюдавани държави по ръст на цените на жилищата. От държавите от Европейския съюз (ЕС), които участват в класацията, България е на седма позиция по ръст на цените, а лидер е Исландия с почти 18% ръст.

През следващите три години само в Рейкявик трябва да бъдат изградени 9 хил. нови жилища, за да успее предлагането да настигне търсенето на имоти.

Втори в класацията е Хонконг с годишно повишение на цените от 13,8% . Топ 10 се допълва от Канада, Турция, Малта, Чехия, Естония, Унгария и Китай.

Лидер по ръст на цените на жилищата в ЕС остава Малта с годишно повишение от 12,6%

В дъното на класацията остава Украйна, където е отчетен спад на цените на жилищата от 9,4%. Сингапур е вторият най-слаб пазар в света с понижение на цените на годишна база от 2%. Третият най-слаб пазар на имоти в света е Гърция с намаление от съответно 1,8% .

Експертите отчитат, че ускоряването на ръста е интересна тенденция на фона на засилващата се политическа нестабилност и  затягащите се мерки за „охлаждане“ на някои пазари.

Прогнозата на Международния валутен фонд е , че глобалният икономически растеж през тази година ще достигне 3,5% .

Репутацията на имотите като безопасен актив, както и лесния достъп до финансиране от банките за развиващите се пазари са движещата сила за разтежа на цените.